Priznanje za edukaciju novinara i podršku organizacijama civilnog društva dodeljeno Regionalnom centru za životnu sredinu

decembar 29, 2017 | Autor: baner fotografije: Milos Cirkovic

Prvi ekološki magazin u Srbiji, “EKOlist”, obeležio je desetogodišnjicu uspešnog rada i istom prilikom je dodeljeno devet nagrada pojedincima i organizacijama aktivnim u polju životne sredine u protekloj godini.

Regionalnom centru za životnu sredinu (REC), kancelariji u Srbiji, dodeljeno je priznanje za edukaciju novinara i podršku organizacijama civilnog društva u 2017. godini. Ovim su prepoznate aktivnosti REC-a, sprovedene naročito kroz CSOnnect program, kroz koji je podržano 66 organizacija u ukupno 11 konzorcijuma dodeljivanjem institucionalnih grantova, a kao važnu komponentu sadrži i osnaživanje i saradnju sa medijima, novinarima i urednicima medija u Srbiji.

Realizacijom ovog programa, REC radi na jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva i pomaže im u nastojanjima da pruže svoj doprinos pregovaračkom procesu i ostvare dijalog sa institucijama Republike Srbije i Evropske unije po ovom pitanju. Takođe, kroz CSOnnect program REC organizuje i radionice i konkretne obuke za novinare, urednice i urednike tradicionalnih i novih medija, ali i dodeljuje medijske nagrade, kako bi temu životne sredine prioritizirao i zadržao u javnom govoru.  

Nagradu za građansku hrabrost i doslednost u zaštiti životne sredine dobio je gospodin Dejan Maksimović, predstavnik jedne od partnerskih organizacija u okviru CSOnnect programa, Ekološkog centra “Stanište”. Gospodin Maksimović se prilikom preuzimanja nagrade zahvalio na podršci svima koji su prepoznali značaj njihovog rada, a naročito Regionalnom centru za životnu sredinu i Švedskoj međunarodnoj agenciji za razvoj i saradnju, kroz čiji je grant tokom 2017. godine njegova organizacija kroz partnerstvo sa drugima nastavila da se bavi temom finansiranja životne sredine.

Nagrade i priznanja koje je Udruženje novinara “Eko vest” u saradnji sa magazinom “EKOlist” dodelilo novinarima i predstavnicima organizacija za doprinos unapređenju zaštite životne sredine i podizanju ekološke svesti, uručio je Ministar zaštite životne sredine, gospodin Goran Trivan.

Glavna urednica “EKOlista”, gospođa Jadranka Marčok, u svom obraćanju je istakla da će ovaj magazin i dalje nastojati da svojom zelenom rečju bude zagovornik promena na bolje u životnoj sredini.

: 877 views