Obuka o pripremi i upravljanju projektima za organizacije civilnog društva u oblasti životne sredine održana u Beogradu

maj 04, 2018

U beogradskom hotelu N, 26. i 27. aprila održana je obuka o upravljanju projektima za organizacije civilnog društva. Na obuci je učestvovalo 27 predstavnika organizacija civilnog društva iz cele Srbije, koje su posvećene unapređenju i zaštiti životne sredine. Učesnici su tokom ove obuke stekli znanja i veštine koje mogu da primene u procesu pisanja projekata ali i u upravljanju projektima.

Obuka je obuhvatila niz interaktivnih radionica, a polaznici su učili kroz teorijska predavanja, ali i kroz primere iz prakse. Na ovaj način, stekli su znanja o osnovama upravljanja projektima. Takođe, učesnici će moći da stečena znanja i veštine primene u praksi, kao i da obezbede sredstva za sprovođenje aktivnosti organizacije i rešavanja problema u životnoj sredini.

Obuka je sprovedena na osnovu metodologije Evropske komisije i matrice logičkog okvira kao instrumenta za planiranje i sprovođenje projekata. Sa trenerom Mirkom Popovićem učesnici su radili na analizi problema, dizajnu predloga projekta i monitoringu i evaluaciji, kao delovima projektnog ciklusa. Potom, učesnici su radili na izradi budžeta projekta, gde su bili obuhvaćeni i izrada budžeta i finansijsko izveštavanje. Poslednja sesija je bila posvećena sprovođenju projekta i izradi izveštaja o realizaciji projekta.

U narednom krugu obuka za predstavnike organizacija civilnog društva, planirano je da se dalje radi na finansijskoj održivosti organizacija civilnog društva, kao važnom segmentu njihovog organizacionog razvoja.

: 1,659 views