Vesti


Održan završni skup SLED projekta u Beogradu

September 9, 2016

Završni skup SLED (SLED – Support for Low-Emission Development) projekta pod nazivom "Podrška razvoju sa niskim emisijama u Jugoistočnoj Evropi - Modeli dekarbonizacije elektroenergetskog i građevinskog sektora u Srbiji" održanje je u Beogradu 9. septembra 2016. godine u sali 1 Privredne komore Srbije koja je i suorganizator skupa zajedno sa Regionalnim centrom za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC). Na skupu je predstavljena finalna etapa projekta, kao i rezultati projekta koji se implementira od 2013. godine.

Okupljene zvanice pozdravila je gospođa Gordana Kožuharova, Regionalna direktorka za Jugoistočnu Evropu i iskoristila priliku da čestita na uspešnoj implementaciji projekta svim partnerima. Ispred Privredne komore Srbije skup je pozdravio gospodin Dušan Stokić rukovodilac Centra za zaštitu životne sredine koji je ukazao na značajan trenutak održavanja ovog skupa kada su najveće svetske privredne sile Amerika i Kina ratifikovale klimatski sporazum iz Pariza. Gospođa Danijela Božanić, šef Odseka za klimatske promene Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije je pozdravila skup ispred Ministarstva i ukazala na značaj ovog projekta i njegovih rezultata. Projektne rezultate i ključne nalaze u građevinskom i elektroenergetskom sektoru predstavili su doc. dr Dušan Ignjatović, dipl. inž. arh. član tima ispred Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i gospodin Slobodan Marković, dipl. inž.elektrotehnike ispred Elektroenergetskog koordinacionog centra.

U nastavku konferencije predstavnici Ministarstva gospođa Božanić i gospodin Slobodan Cvetković rukovodilac grupe za održivo korišćenje prirodnih resursa pri Ministarstvu, govorili su o kratkoročnim i dugoročnim ciljevima Republike Srbije u oblasti klimatskih promena i čiste energije kao i potrebama za podrškom institucijama u ovoj oblasti. Gospodin Eduardas Kazakevičius (Eduardas Kazakevicius) ekspert za klimatske promene i čistu energiju ispred Regionalnog centra za životnu sredinu je otvorio diskusiju koja je imala za cilj identifikaciju budućih akcija u ovoj oblasti koje će biti predstavljene na Regionalnom završnom projetnom događaju u Beču 16. septembra.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, predstavnici relevantnih nadležnih organa na svim nivoima, obrazovnih institucija iz oblasti životne sredine, organizacija civilnog društva kao i zainteresovane javnosti.
Donator projekta je Austrijska razvojna agencija (Austrian Development Agency - ADA).

 Prezentacije sa skupa: