Vesti


Prva radionica "Praćenje tokova otpada u Republici Srbiji"

December 28, 2016

U Privrednoj komori Beograda, 22. decembra 2016. godine, održana je prva u nizu planiranih radionica koje se sprovode u okviru projekta "Praćenje tokova otpada u Republici Srbiji". Skup je organizovala Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije u saradnji sa Regionalnim centrom za životnu sredinu Centralne i istočne Evrope - kancelarija u Srbiji (REC) i Privrednom komorom Beograda. Ovom skupu prisustvovalo je preko devedeset predstavnika preduzeća - operatera za upravljanje otpadom iz Beograda i okoline.

Tokom ove radionice učesnicima su predstavljeni postignuti rezultati projekta "Praćenje tokova otpada u Republici Srbiji", koji je finansiran od strane Ministarstva spoljnjih poslova Kraljevine Norveške, a čiji je osnovni zadatak uspostavljanje sistema za kvantitativno praćenje svih tokova otpada u Republici Srbiji. Na ovom skupu prikazana su softverska rešenja i njihova unapređenja koja će biti na raspolaganju preduzećima u Srbiji koji prema zakonskoj regulativi izveštavaju Agenciju za zaštitu životne sredine. Predstavljena je i zakonska regulativa iz oblasti teme radionice, kao i novi Geografski informacioni sistem koji je sastavni deo informacionog sistema Nacionalnog registara izvora zagađivanja.

U narednom periodu će biti organizovano još nekoliko ovakvih radionica u lokalnim samoupravama Srbije, kako bi svi operateri za upravljanje otpadom u našoj zemlji bili upoznati sa uspostavljenim unapređenjima i postignutim rezultatima ovog projekta.