Vesti


Održan Master kurs u okviru CSOnnect programa na Zlatiboru

February 21, 2017

U toku je Master kurs, koji se održava od 20. do 24. februara, na Zlatiboru, u Hotelu Olimp, u organizaciji Regionalnog centra za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC) a u okviru CSOnnect programa, finansiranog od strane Švedske agencije za međunarodnu razvojnu pomoć (SIDA).

Master kurs je otvoren uvodnim izlaganjem izvršnog direktora REC-a, gospodina Mihaila Dimovskog, koji je u svom obraćanju predstavnicima organizacija - dobitnicama grantova u okviru programa CSOnnect, naglasio da je REC upoznat sa složenim sistemom i aktuelnim problemima u životnoj sredini, koji zahtevaju sprovođenje velikih promena i tehničku spremnost svih aktera u procesu. Transpozicija zakonodavstva Evrospke unije u oblasti životne sredine predstavlja jedno od najzahtevnijih oblasti. Pregovarački proces vodi Vlada Republike Srbije, međutim bitno je da organizacije civilnog društva imaju svoju ulogu u procesu i uvid u isti, kao i da doprinesu procesu pridruživanja. Uloga OCD je značajna jer može pripremiti zajednicu i upoznati je sa brojnim direktivama i propisima Evropske unije, istakao je gospodin Dimovski.

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, gospođa Stana Božović je dala podršku naporima REC-a u jačanju civilnog sektora, predstavila planove Ministarstva, strateška dokumenta, dokle se stiglo u pregovaračkom procesu i istakla koje su slabe tačke u istom. Jedan od osnovnih preduslova za ispunjavanja zadataka koji se odnose na poglavlje 27 jeste uključenost šireg društvenog pojasa svih zainteresovanih strana i građana i njihova aktivna participacija, istakla je Božović sa posebnim osvrtom na to da su organizacije civilnog društva, fakulteti, lokalne samouprave i građani partneri ministarstva u čitavom procesu.

Bivši ministar životne sredine Litvanije, gospodin Arunas Kundostas je istakao da je bitno raditi na dokumentima u pregovaračkom procesu razmišljajuči korak unapred. Transpozicija je dug proces, potrebno je razviti, koordinirati, uskladiti veliki broj pravnih dokumenata, te je stoga najbitnije jačanje institucija i unapređenje kapaciteta Republike Srbije.

Pored navedenih tema, na Master kursu razgovara se i o kvatlitetu voda, klimatskim promenama, upravljanju otpadom, kontroli industrijskog zagađenja, zaštiti prirode, horizontalnom zakonodavstvstvu, postojećim skrininig izveštajima i trenutnoj pregovaračkoj poziciji Srbije, nadležnostima, planovima za buduću transpoziciju i izazovima u finansiranju i imlementaciji. 

REC je međunarodna organizacija sa misijom pomaganja u rešavanju problema u zaštiti životne sredine, što sprovodi putem promovisanja saradnje između vlada, nevladinih organizacija, u poslovnom sektoru i među drugim zainteresovanim stranama. Cilj ,,Programa podrške civilnom društvom u Srbiji u oblasti životne sredine – CSOnnect“ je da pruži svoj doprinos razvoju pluralističkog građanskog društva koje je sposobno da preuzme proaktivnu ulogu u procesu. Organizacije civilnog društva će se kroz ovaj projekat osnažiti, kako bi mogle da učestvuju u razvoju i donošenju politika zaštite životne sredine, poštujući rodnu osetljivost, uzimajući aktivnu ulogu u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji.