Vesti


Održana radionica u Čačku u okviru projekta "Praćenje tokova otpada u Republici Srbiji"

February 24, 2017

U prostorijama Uprave grada Čačka održana je 21. februara 2017. godine druga u nizu radionica koje se sprovode u okviru projekta "Praćenje tokova otpada u Republici Srbiji". Skup je organizovala Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije u saradnji sa Regionalnim centrom za životnu sredinu Centralne i Istočne Evrope - kancelarija u Srbiji (REC) i Upravom grada Čačka. Ovom skupu prisustvovalo je preko četrdeset predstavnika preduzeća - operatera za upravlјanje otpadom, kao i predstavnici lokalnih samouprava i komunalnih preduzeća iz Zapadne Srbije.
Na otvaranju radionice, učesnicima su se obratili gradonačelnik Grada Čačka g. Milun Todorović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine g. Filip Radović i g. Damir Oravec, senior ekspert, ispred Regionalnog Centra za životnu sredinu u Srbiji, koji su istakli značaj bilatelarne saradnje sa Kraljevinom Norveškom, kontinuiranu saradnju, kao i značaj rezultata projekta za Republiku Srbiju.

Gospodja Ljiljana Đorđević iz SEPA

Gospođa Ljiljana Đorđević, samostalni savetnik za praćenje stanja komunalnog i industrijskog zagađenja, učesnicima radionice predstavlja nove obaveze izveštavanja iz oblasti upravljanja otpadom

Učesnicima su predstavlјeni rezultati projekta "Praćenje tokova otpada u Republici Srbiji" koji je finansiran od strane Ministarstva spolјnjih poslova Kralјevine Norveške, a čiji je osnovni zadatak uspostavlјanje sistema za kvantitativno praćenje svih tokova otpada u Republici Srbiji. Tokom radionice, prikazane su nove obaveze izveštavanja koje su implementirane tokom trajanja projekta, kao i Geografski informacioni sistem (GIS) koji daje zainteresovanoj javnosti u Republici Srbiji mogućnost da prati količine otpada na celoj teritoriji Republike Srbje.