Vesti


Održana prva nacionalna konferencija „Zaštita životne sredine i žene u Srbiji“

March 4, 2017

Prva nacionalna konferencija „Zaštita životne sredine i žene u Srbiji“, čiji je cilj da podigne svest javnosti o bezbednosti, uticaju na zdravlje i značaju rodne ravnopravnosti u oblasti zaštite životne sredine, održana je 3. marta u Beogradu u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Regionalnog centra za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC) i uz finansijsku podršku ambasade Kraljevine Švedske. 

Konferenciju je otvorila gospođa Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, istakavši važnost rodne ravnopravnosti u oblasti zaštite životne sredine i jačanja uslova za žensko preduzetništvo u zelenoj ekonomiji. „Žene imaju veoma važnu ulogu u održivom razvoju, te je potrebno promovisati rad i učešće žena u svim oblastima zaštite životne sredine i održivog razvoja.  Dostizanje rodne ravnopravnosti upravo je jedan od najboljih načina za unapređenje životne sredine i održivog razvoja. Ovom konferencijom počinjemo niz aktivnosti u cilju podizanja svesti javnosti o značaju bezbednosti u životnoj sredini, o uticaju životne sredine na zdravlje i značaju zelene ekonomije i podsticanju ženskog preduzetništva“, navela je gospođa Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Gospođa Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, ukazala je da je veza između zaštite životne sredine, održivog razvoja i rodne ravnopravnosti važna  u cilju sveukupnog razvoja društva. „Za ravnopravno učešće žena u procesima zaštite životne sredine i održivog razvoja, od ključnog značaja je da se obezbedi njihovo ravnopravno učešće u procesu donošenja odluka i dokumenata, kao i prisustvo na mestima upravljanja. Pored našeg zakonodavnog okvira koji jasno podržava politiku rodne ravnopravnosti i prava na zdravu životnu sredinu, naš cilj je i članstvo u Evropskoj uniji, i ukoliko brže, i u potpunosti usvojimo ove standarde ne samo da će nam put u Evropu biti brži i lakši, već ćemo i svi mi uživati pravedniji, zdraviji i kvalitetniji život“, istakla je gospođa Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije.

Kao jedan od najvećih donatora u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji, Švedska u svojim razvojnim strategijama posebnu pažnju posvećuje i rodnoj ravnopravnosti. Gospodin Jan Lundin, ambasador Kraljevine Švedske, ukazao je na važnost investiranja u projekte u oblasti zaštite životne sredine koji će omogućiti zdrav i kvalitetan život svih građana „Cena neulaganja i nedostatka investicija u oblasti životne sredine je veoma visoka za građane. Uzmimo na primer koliko zagađenje vode, usled neadekvatnog tretmana otpadnih voda, može povećati rizik i prouzrokovati brojne zdravstvene posledice. Imajući u vidu temu konferencije, značajno je pomenuti da su, prema istraživanjima, žene više zabrinute za stanje u životnoj sredini, za kvalitet vode, hrane i vazduha, jer su svesne da zdrava životna sredina ujedno znači i zdravlje njihovih porodica“, rekao je gospodin Jan Lundin, ambasador Kraljevine Švedske.

Kao jedan od organizatora konferencije, Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC), podržava napore državnih institucija koje rade na rešavanju izazova u oblasti zaštite životne sredine u Republici Srbiji. „Civilno društvo koje REC podržava, dragocen je partner institucijama Srbije, jer svojim znanjem, angažmanom i inovativnošću može da pomogne u rešavanju nagomilanih problema. Mi kao organizacija podržavamo napore civilnog društva da se direktno uključi u tela Vlade Republike Srbije i Delegacije Evropske unije, i time doprinese većoj uključenosti građanki i građana“, izjavio je gospodin Igor Kostić, ekspert Regionalnog centra za životnu sredinu, kancelarija u Srbiji.

Na konferenciji su govorile i gospođa Kristin Moro, ambasadorka Francuske u Republici Srbiji, narodne poslanice, žene vlasnice preduzeća, novinarke a konferenciji su prisustvovali i brojni predstavnici vladinog i nevladinog sektora, kao i medija.  Učesnice konferencije su bile i brojne uspešne žene koje se bave različitim segmentima zaštite životne sredine i srodnim temama, kao što su: zdravlje, bezbednost, rodna ravnopravnost i civilno društvo, vanredne situacije, mediji i zelena ekonomija.  One su govorile o svojim profesionalnim iskustvima, a predstavljene su i najuspešnije preduzetničke inicijative u zelenoj ekonomiji, u cilju daljeg unapređenja uslova za  lični i profesionalni razvoj žena i realizaciju novih preduzetničkih inicijativa u oblasti životne sredine. Gospođa Jelena Mićić, predstavnica Mladih istraživača Srbije koje Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC) podržava kroz ”Program podrške civilnom društvu u Srbiji u oblasti životne sredine” govorila je o ulozi organizacija civilnog društva u rešavanju izazova u oblasti zaštite životne sredine kroz rodni aspekt.

Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC) podržao je nacionalnu konferenciju ”Zaštita životne sredine i žene u Srbiji” kroz ”Program podrške civilnom društvu u Srbiji u oblasti životne sredine” koji podržava ambasada Kraljevine Švedske.