Vesti


Održan završni skup projekta "Value Drina" u okviru programa CRESSIDA

May 5, 2017

U Opštini Mali Zvornik, 4 maja 2017. godine održan je završni skup akcije "Value Drina", koju su realizovale opštine Mali Zvornik i Ljubovija u saradnji sa organizacijama civilnog društva "Eko Drina" i „Naša Ljubovija“ iz Ljubovije. Pilot  projekat  "Value Drina" realizovana је u okviru programa "CRESSIDA" – Izgradnja kapaciteta lokalnih zajednica za održivi razvoj u međunarodnim slivnim područjima reka Drine i Drim, koji implementira Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC) uz podršku Agencije za zaštitu životne sredine SAD (US EPA: United States Environmental Protection Agency).

Akcija je imala za cilj da u praksi proveri mogućnost primene metoda brze procene statusa vodotokova, sliva reke Drine na pdabranim lokacijama u opštinama Mali Zvornik i Ljubovija, koja može biti jednostavnija za primenu u lokalnim zajednicama i pomoću koje se može vršiti monitoring stanja malih vodotokova i njihove riparijalne oblasti.

Predsednici obe opštine koje su učestvovale u projektu - gospodin Zoran Jevtić (Opština Mali Zvornik) i gospodin Milovan Kovačević (Opština Ljubovija) pozvali su opštine, civilni sektor i zainteresovane pojedince da zajedničkim snagama deluju u pravcu identifikacije statusa vodotokova, naročito vodotokova čiji slivovi ne pripadaju samo jednoj opštini i zajednički rešavaju probleme u cilju poboljšanja statusa reke Drine. Konferenciji je prisustvovao i načelnik Mačvanskog upravnog okruga gospodin Dragoslav Milanović. Program CRESSIDA i dalje aktivnosti u okviru ovog programa, predstavila je gospođa Jelena Tripković, menadžer ovog projekta za Srbiju ispred Regionalnog centra za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC) - Kancelarija u Srbiji, i najavila održavanje Radionice na Zlatiboru 14.-16. juna 2017. godine u okviru projekta za deset opština koje pripadaju slivu reke Drine.

Završni događaj je okupio predstavnike opština i civilnog sektora kao i zainteresovane pojedince iz Podrinja, kojima je predstavljen korišćen metod za brzu procenu stanja vodnih resursa "Stream Visual Assessment Protocol (SVAP 2)” i njegova primenljivost na vodotokovima u slivu reke Drine, kao i rezultati do kojih se tokom ove pilot akcije došlo. Osim rezultata predstavljeni su i načini kreiranja baza podataka i njihovo inkorporiranje u GIS (geografski informacioni sistem) i mogućnosti upoređivanja rezultata u cilju identifikacije prioriteta za dalje akcije. 

 

 

  

Učesnici skupa su nakon konferencije obišli podzemni grad - sklonište Karađorđevića, nedaleko od gvozdenog mosta na Drini u Malom Zvorniku.

 

 

CRESSIDA projekat ima za cilj da pruži podršku lokalnim zajednicama koje se nalaze u slivovima reka Drina (Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora) i Drim (Albanija, Kosovo*, Makedonija) relevantnim državnim institucijama i poslovnom sektoru da efikasnije sprovode svoje lokalne strategije i planove vezane za održivi razvoj. U projektu učestvuje ukupno 18 opština, zajedno sa svojim partnerskim organizacijama iz civilnog sektora, iz zemalja učesnica u projektu.

 

(*u skladu sa Rezolucijom UN 1244)

 

Prezentacije: