Vesti


Održana Konferencija „Životna sredina: Izazov i prilika za razvoj Srbije”

March 23, 2015

Konferencija „Životna sredina: Izazov i prilika za razvoj Srbije” održana je 23. marta 2015 godine u Palati Srbija o organizaciji Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i Regionalnog centra za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC).

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije Stana Božović ukazala je na to da ovaj skup ima za cilj da predstavi dosadašnje rezultate rada Sektora zaštite životne sredine resornog ministarstva, obaveze i mogućnosti celokupnog srpskog društva u ovoj oblasti, naročito u procesu pridruživanja EU, kao i da pomogne dalje aktivno učešće svih zainteresovanih strana u procesu dostizanja planiranih standarda i ciljeva zaštite životne sredine.

Božović je navela i da će za uspostavljanje standarda u oblasti životne sredine u Srbiji biti potrebno 10 milijardi evra, uz napomenu da su do ovog podatka došli eksperti koji su radili na prvoj Strategiji aproksimacije za životnu sredinu 2004. godine. Od te brojke, između 4 i 5 milijardi biće utrošeno na velike infrastrukturne projekte u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama, ukazala je ona i objasnila da to znači da Vlada Republike Srbije mora da investira u proseku 250 miliona evra godišnje u projekte zaštite životne sredine. Kao značajne podatke za zaštitu životne sredine Božović je istakla tri osnovne činjenice: da su troškovi upravljanja otpadnim vodama približno sedam puta veći od upravljanja otpadom, odnosno da ukoliko je vrednost investicija u ove dve oblasti četiri milijarde evra, za upravljanje otpadom biće potrebno 500 miliona evra, a za upravljanje otpadnim vodama 3,5 milijardi evra. Ona je navela da će Srbija moći da računa na najviše 30 odsto donatorskih sredstava iz strukturnih fondova Evropske unije, odnosno na između 1,2 i 1,5 milijardi evra za finansiranje navedenih projekata.

Prema njenim rečima, pretpristupna pomoć za period 2014– 2020 iz fondova Evropske unije za sektor životne sredine iznosi približno 170 miliona evra, a naša zemlja će biti u obavezi da ostatak sredstava, u predviđenom periodu, investira iz ostalih finansijskih izvora - javnih sredstava, u prvom redu ekoloških taksi i naknada za zaštitu životne sredine, dugoročnih kredita i posredstvom javno-privatnih partnerstava. Božović je zaključila da je neophodno formiranje Zelenog fonda, čije će težište biti na značajnim infrastrukturnim projektima, a koji će doneti rast i razvoj naše privrede i nova radna mesta.

Konferencija je imala za cilj predstavljanje obaveza i odgovornosti svih zainteresovanih strana - lokalnih samouprava, regionalnih institucija, zatim institucija nacionalnog nivoa i međunarodnih subjekata. Osnovna ciljna grupa bili su predstavnici gradova i opština, s obzirom na to da će oni primenjivati većinu standarda zaštite životne sredine i biti aktivno uključeni u proces izrade i primene planiranih projekata. 

Skup su otvorili:
Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine
Ričard Maša, direktor aktivnosti u sektoru životne sredine, Delegacija EU u Srbiji
Gordana Kožuharova, direktorka za jugoistočnu Evropu, Regionalni centar za životnu sredinu

Na skupu su govorili iskusni stručnjaci iz oblasti zaštite životne sredine i predstavnici evropskih udruženja, naučnih institucija, uspešnih međunarodnih i investicionih kompanija.