Obrazovni alati


Ova tematska oblast podržava širenje glavnih rezultata projekta "Životna sredina za Evropu" procesa i realizaciju Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu Strategija za obrazovanje za održivi razvoj (SESD).

Unutar ovog političkog okvira, a na osnovu postignutih rezultata tokom implementacije Zelenog paketa obrazovnog kompleta REC-a, tim ima za cilj jačanje regionalne saradnje i da podstakne pristup multi - interesnim grupama o obrazovanju i ekološkom obrazovanju za održivi razvoj.

Ciljevi

Četiri glavna cilja tematske oblasti su:

  • Razvijanje političkog okvira "Životna sredina za Evropu" proces i sprovođenje UNECE SESD na regionalnom i nacionalnom nivou;
  • Kreiranje specifičnih obrazovnih alata koji promovišu vrednost održivog razvoja kroz holistički i interdisciplinarni pristup;
  • Jačanje obrazovanja nastavnika kroz obuku, razmenu iskustava i saradnju; i
  • Podizanje svesti javnosti kroz razvoj alata i kampanja za povećanje javnog znanja i svesti o pitanjima održivog razvoja.

Aktivnosti

Najuspešniji proizvod ove tematske oblasti je Zeleni paket, multimedijalni komplet ekološkog obrazovanja, namenjen prvenstveno za nastavu dece uzrasta između 11. i 14. godina. To uključuje 200 strana priručnika za nastavnike, interaktivni CD-ROM za studente, video - film kolekciju, dilema igru i razna druga obrazovna pomagala. Svaki Zeleni paket je prilagođen određenoj zemlji, sa nacionalnim i dopunjenim regionalnim informacijama osnovnog materijala.

Zeleni paket je proizveden u 14 nacionalnih i regionalnih izdanja, svaki je suštinski prilagođen, u saradnji sa nacionalnim ministarstvima obrazovanja i za zaštitu životne sredine, u cilju zaštite životne sredine u određenoj zemlji i preveden na relevantni jezik ili jezike. Raspodela se sprovodi u saradnji sa nacionalnim ministarstvima obrazovanja i usmeren je na nastavnike putem obuke na radionicama. Nacionalne verzije su se pojavili na poljskom, mađarskom, bugarskom, češkom, slovačkom, ruskom, albanskom, turskom, makedonskom, azerbejdžanskom, hrvatskom, bosanskom, crnogorskom, srpskom, a opšta evropska verzija je napravljena na engleskom jeziku.

U okviru ove tematske oblasti takođe se izdaje Zeleni paket Junior, verzija Zelenog paketa posebno usmerena ka obrazovnim potrebama dece uzrasta između sedam i 10. godina, i za škole sa manjom tehničkom opremljenošću i manje multimedijalnim objektima. Materijali su podeljeni u 10 tema koje gledaju na interakciju životne sredine, društva i ekonomskog razvoja. Ove teme se koriste da pokažu kako su ljudska bića povezana, u okruženju u kojem živimo i, što je najvažnije, šta to znači za društvo. Svaka tema sadrži strukturiran plan časa i pratećeg materijala potrebnih za planiranje i prenošenje znanja. Planovi lekcija stvaraju interaktivni način učenja pomoću diskusije, brainstorminga, igranje uloga, i aktivnosti na otvorenom. Svaki plan lekcija pruža učiteljima informacije o temi, učenje ciljeva, metodologija, potreban materijal, predloženo vreme, i moguće lokacije nastave. Na kraju svakog plana lekcija nastavnik će naći i druge prateće alate, kao što su bojenje stranica, testove, pa čak i bajke. Teme predstavljaju ključna pitanja sa kojima se suočava svet danas: učenici se podstiču da kritički razmišljaju o njima i da, na kraju, postanu uključeni građani.

U okviru ove tematske oblasti završen je projekat "Zaštita životne sredine za građane (Paket za građane)”, čiji je cilj da se poveća ekološka svest evropskih građana. Projekat obuhvata razvojni koncept, strukturu i sadržaj alata građana za zaštitu životne sredine. Prototip priručnika je napravljen na engleskom jeziku i strategija za širenje je razvijena. Ova tematska oblast je trenutno u potrazi za  proizvodnjom, daljim širenjem i unapređenjem Paketa za građane.

Pored ovih projekata, tim je takođe u procesu izrade projekata koji se odnose na obrazovanje o klimatskim promenama na opštinskom nivou - " Misli globalno deluj lokalno: Edukacija opština na praktičnim merama koje mogu preduzeti na nivou zajednice za redukciju ugljenika" - i razvoj niza edukativnih materijala za klimatske promene "Promena za klimu".

Odabrani projekti

Zeleni paket

Zeleni paket

December, 2007 - October, 2010

Projekat "Zeleni paket na Zapadnom Balkanu" – Podrška obrazovanju za održivi razvoj jeste projekat čiji je cilj da se obezbedi podrška aktivnostima u obrazovanju za održivi razvoj, kroz primenu specifičnih i multimedijalnih kompleta u obrazovanju.